Šarišské osvetové stredisko prechádza pod Divadlo Jonáša Záborského

07.12.2010 Prešov

Prešov 7. decembra (TASR)- Zastupiteľstvo Prešovského samosprávneho kraja (PSK) dnes schválilo zlúčenie dvoch príspevkových organizácií vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti.
Šarišské osvetové stredisko (ŠOS) ako príspevková organizácia zanikne a o 1. januára 2011 bude zaradené do organizačnej štruktúry Divadla Jonáša Záborského v Prešove, na ktoré prechádzajú práva a povinnosti zaniknutej organizácie.
\"V štruktúre divadla bude odbor osvetovej činnosti priamo poliehajúci riaditeľovi. Všetky súťaže a záujmové činnosti, ktoré boli robené doteraz, budú zachované, \" konštatovala vedúca odboru kultúry PSK Eva Arvayová. Dodala, že v ŠOS je zamestnaných 12 ľudí. Na základe tohto opatrenia dôjde podľa nej k zrušeniu miesta riaditeľa, ekonómky a personalistu ŠOS. O ďalších možných personálnych zmenách rozhodne riaditeľ divadla.
Dôvodom na preloženie tohto návrhu bola skutočnosť, že v poslednom období registroval finančný obor PSK nezaplatené faktúry za energie od nájomníkov, ktorí realizujú činnosť v priestoroch divadla. Ako uviedla pre TASR hovorkyňa PSK Veronika Fitzeková, jedným z nich bolo aj ŠOS, ktorého dlh sa za posledných šesť mesiacov vyšplhal na vyše 3000 eur. Dodala, že dlh zo strany ŠOS bol vyrovnaný až k 7. decembru.
Poslankyňa PSK Mária Čížiková (KDH, SDKÚ-DS) v rozprave k tomuto bodu uviedla, že ich klub už pred viac ako dvoma rokmi navrhoval racionalizáciu, ktorá sa týkala kultúrnych inštitúcií v pôsobnosti PSK, ten však nebol schválený. Racionalizácia podľa nej spočívala predovšetkým v zlúčení knižníc a osvetových stredísk v jednotlivých okresoch, ktoré v mnohých prípadoch robili podobné podujatia pre obce alebo školskú mládež.
\"Zlúčenie ŠOS s divadlom považujem za nesystémové riešenie a jeho účelnosť podľa mňa nebola dostatočne odôvodnená. Ak malo vedenie PSK výhrady k práci riaditeľa, malo ho odvolať. Nie so presvedčená, že tento krok bol dobre pripravený a či pomôže vyriešiť situáciu, aj keď činnosť bude zachovaná, \" konštatovala Čížiková, ktorá sa hlasovania v tomto prípade zdržala.
Zlúčenie oboch inštitúcií v konečnom hlasovaní podporilo 33 poslancov, nikto nebol proti a 17 sa zdržali.
 

Vyberte región

mark